De meeste mensen werken vijf dagen in de week. Sommigen hebben zelfs twee banen. Afgezien van je regelmatige of sporadische contact met jouw baas heb je natuurlijk ook dagelijks te maken met je collega’s. Ondanks dat we deze mensen bijna dagelijks zien, kennen we ze vaak amper. Natuurlijk delen we onze werkfrustraties met elkaar en lachen we heel wat af tijdens de lunch maar bij de meeste mensen blijft dit een oppervlakkige relatie. En dat terwijl het veel meer kan zijn! Je kan het met de meeste werknemers beter vinden dan met anderen en je hoeft natuurlijk niet iedereens vriend te zijn. En als je helemaal niet geïnteresseerd bent in een betere relatie opbouwen met je collega’s dan is deze blog misschien niet voor jou. Maar als dat wel het geval is, lees dan snel verder!

Op de werkvloer

Als je nog niet genoeg op je gemak bent met je collega’s is het begrijpelijk dat je ze nog niet meteen thuis uit wilt nodigen. Probeer er bijvoorbeeld eens achter te komen of er gemeenschappelijke interesses zijn. Zo kunnen jullie elkaar op dat gebied beter leren kennen en ‘bonden’ over die ene te gekke tv-serie, band of iets dergelijks. Misschien dat je hierdoor de moed vindt om samen naar een concert te gaan of een film, waar jullie interesses in overeenkomen. Een andere goede optie tot het leren kennen van je collega’s is een bedrijfsuitje. De meeste bedrijven organiseren minstens één keer per jaar een bedrijfsuitje. Deze uitjes zijn er speciaal voor het spenderen van tijd met collega’s buiten de werkvloer.

Buiten de werkvloer

Over buiten de werkvloer gesproken, mocht je wel de moed bij elkaar hebben geraapt dan is het wellicht leuk om eens af te spreken buiten de werkvloer. Dat zal de eerste keer misschien wat ongemakkelijk zijn. Onthoud dat jullie het leuk hebben op werk en dat er een klik is. Deze lunchafspraken en dergelijke hoeven niet persé op een vriendschap voor het leven uit te lopen. Niks moet. Bedenk als het stilvalt waar jullie het op werk over hebben. Daarnaast is het geen eenrichtingsverkeer, check of het contact van twee kanten komt en bedenk vanaf daar wat je wilt doen.

Bedrijfsuitjes, gedeelde interesses en de gedachten die zeggen: Ik doe het gewoon, maken dat je wellicht zonder al te veel moeite een nieuwe vriend of vriendin hebt buiten de werkvloer om. Straks werk je mét je beste vriend of vriendin, wie wil dat nu niet?