Wat is een thin client? Niks minder dan de toekomst van moderne ICT. Een thin client is veiliger, schaalbaarder, goedkoper en gemakkelijker te onderhouden dan de gewone desktop.

Specifiek

Een thin client in de essentie is een computer zonder de grafische kaart en harde schijf. Het grafische component word verzorgd door de monitor en het geheugen door een centrale server.

Veiliger

Omdat al het geheugen via de server gaat is er meer zicht op wat voor data er in en uit gaat. Dit betekend dat er geen blinde hoek is in uw beveiliging.

Schaalbaarder

Het grote voordeel is dat meerdere mensen tegelijkertijd op een thin client kunnen werken. Het enige wat dan nodig is om een werkplek te creƫren is een monitor zonder daarbij een desktop of laptop aan te schaffen. Dit is niet alleen nuttig als het gaat om nieuw personeel, vooral als het gaat om flexibel werken. Men kan gemakkelijk piekdrukte aan zonder desktops te hebben die het gros van de tijd staan te verstoffen. Daarnaast kan men op elke werkplek beginnen met werken. Hierdoor opent zich een nieuwe manier om flexibel te werken.

Goedkoper

Het feit dat een monitor een computer kan worden betekent dat uw flink bespaart. Een thin client vervangt gemakkelijk meerdere desktops. Bovendien is een enkele thin client al goedkoper dan een enkele desktop.

Onderhoud

Omdat alles via de server gebeurt is het gemakkelijk om updates door te voeren. Als het gaat om software uitrollen gaat er niks boven een centraal beheersbaar punt.

Hoe stap ik over?

Overstappen op thin clients vraagt wel dat u een passende clouddienst of server heeft. Overleg daarom met uw ICT afdeling of met uw leverancier om te kijken hoe heen transitietraject eruit gaat zien. Bovendien is het belangrijk om alle offline bestanden over te zetten naar de nieuwe opslag. Afhankelijk van hoe u uw omgeving inricht is het zaak om uw mensen ermee in te werken. Deze transitie is niet altijd gemakkelijk. Verder is het belangrijk dat u mensen het vertrouwen geeft om ermee te werken. Het hebben van offline bestande geeft mensen ook een gevoel van privacy. Een indirecte omgeving kan dat gevoel wegnemen. Licht uw mensen dan ook in over wanneer bestanden wel en niet vindbaar zijn door anderen en hoe ze deze kunnen beveiligen.

Pluk de voordelen

Wanneer de transitie compleet is hoeft u enkel te wachten en de vruchten te plukken. Lagere kosten meer flexibiliteit, wanneer kiest u voor de thin client?