Boekhouden, oftewel de financiën bijhouden van een persoon, bedrijf of instelling is geen gemakkelijke taak. Het is daarentegen wel een erg belangrijke taak. Geen wonder dus dat er vele programma’s zijn ontwikkeld om je boekhouding op orde te krijgen of houden. Veel van deze boekhoudprogramma’s kosten geld maar er zijn ook zo veel gratis boekhoudprogramma’s dat het niet verwonderlijk is dat je soms door de bomen het bos niet meer kunt zien. Als jij ook bij de mensen hoort die geen idee hebben welk programma ze moeten aanschaffen of downloaden dan is hier een goede tip: boekhouden met Excel!

Excelsjablonen

Het klink misschien te makkelijk om waar te zijn, maar boekhouden met Excel kan echt. Bijna iedereen heeft Excel op zijn of haar computer dus hier zijn dan geen aanschafkosten aan verbonden. Zelf helemaal uit het niets te beginnen op een lege pagina is misschien een stap te ver, maar daar zijn gelukkig oplossingen voor. Er bestaan verschillende Excelsjablonen die jou kunnen helpen met het doen van de boekhouding. Hieronder vind je drie verschillende Excelsjablonen voor beginners die goed kunnen helpen bij het boekhouden.

  • Op blad één voer je een aantal basisgegevens in en op blad twee kun je beginnen met boeken. Er zijn verschillende knoppen voor verschillende acties.
  • Hier vind je een vrij uitgebreid Excelsjabloon. Bij deze is het belangrijk om af te sluiten via Menu – Afsluiten, en niet op het kruisje.
  • Hier vind je een boekingslijst en een periodeoverzicht die je op jouw manier kunt aanpassen (http://www.ondernemeneninternet.nl/boekhouden-met-excel.html)
  • Met dit sjabloon kun je ook alles bijhouden: de transacties, BTW boekhouding voor aangiften per kwartaal, voorraadbeheer en klanten- en crediteurenadministratie. Ook kun je facturen genereren.

Met Excel en een beetje hulp kan iedereen dus zijn eigen boekhouding doen, zonder extra kosten. Ideaal dus! Indien je wat meer gevorderd bent en jezelf afvraagt welke template ik zelf gebruik.

Tip: https://zelfboekhouden.org/kennisbank-boekhouden/boekhoudprogramma/populair-boekhoudprogramma-kopen/

Problemen verwacht met het MOSS systeem

Ieder jaar is er het één en ander dat veranderd. Vooral voor ondernemingen kan dat lastig zijn, want wie eenmaal een bepaalde manier van werken hanteert, die heeft dat systeem eigen gemaakt en veranderingen kunnen dan lastig zijn. De nieuwe regeling BTW voor online ondernemingen in 2015 is dan ook niet overal even wenselijk, er wordt al veel over geschreven en de verwachtingen zijn dat het MOSS systeem moeilijkheden met zich mee zal gaan brengen. Dat idee heeft vooral te maken met de verandering zelf en de angst ervoor, want veel online ondernemingen hebben al toegezegd het uit te gaan besteden omdat het anders te lastig wordt. Dit hebben zij echter al aangegeven voordat zij gekeken hebben naar de nieuwe regelingen en de hulp die zij kunnen krijgen bij het nieuwe systeem. Desalniettemin zit de angst en de irritatie erin. De nieuwe BTW regeling voor online ondernemingen is immers niet de enige grote aanpassing voor het volgende jaar. Vooral voor de ZZP gaat er weer het één en ander veranderen, maar weinig in positieve zin.

Uitgelicht: https://zelfboekhouden.org/kennisbank-boekhouden/boekhoudprogramma/administratieprogramma-zzp/

Ander speelveld

De ZZP gaat het zwaar krijgen in 2015, zo is de verwachting. Het lijkt erop dat de Nederlandse overheid haar eigen kindje de nek om wil draaien, want de ZZP sector werd ondersteund en in het leven geroepen om de werkgelegenheid te bevorderen. Nu is het zover gekomen dat de ZZP begeleid zal worden richting de verzekeringen en de veiligheid, waarmee de kosten voor de meeste ZZP´ers ondragelijk hoog zullen worden. Er wordt ingezet op een ander speelveld waarbij er genoeg slachtoffers zullen vallen. Innovatieve en snelle ondernemers kunnen hier zonder twijfel het één en ander aan kansen in zien.