Je zal in deze tijd van het jaar maar bouwvakker zijn. Brr. Een stel infrarood panelen in je bouwkeet zouden dan wel welkom zijn. Maar helaas is die luxe niet altijd voor handen. Je zult zelf aan de gang moeten om je warm te houden. En dan het liefst ook nog zonder te zweten, want zweet zorgt ervoor dat je afkoelt. Het is  lastig om een goede middenweg te vinden, maar het is echt niet onmogelijk. Het is een kwestie van goed voor jezelf zorgen en je werkkleding met beleid uit te kiezen. Hier en daar een voedingssupplementje nemen en natuurlijk gezond eten blijft, ook in de bouw, erg belangrijk.
Infrarood panelen

Wat denk je van alle mensen op de strooiwagens?

Zij moeten er op de meest onmogelijke tijden op uit om de wegen voor ons zo veilig mogelijk te maken en te houden. Dat is pas een koude klus. Nou ja, als het goed is kunnen ze wel de verwarming in de cabine aanzetten, maar toch! Ook zij kunnen wel wat extra warmte gebruiken. Ik durf te wedden dat het grootste deel van de strooiwagenchauffeurs een flinke thermoskan met koffie mee aan boord heeft. Want het is niet niks: overdag ben je gewoon aan het werk en midden in de nacht maak je flink wat extra uren.

De postbezorgers hebben het ook niet gemakkelijk

Je zal in deze tijd van het jaar maar postbezorger (m/v) zijn. Dan liggen je vingers open na de eerste de beste brievenbus. Want je vingers zijn al koud (en handschoenen zijn niet handig bij het verdelen van de post) en de brievenbussen zijn van metaal. Eén en één is dan toch echt twee. Om de lokale postbezorger een handje te helpen, kun je ervoor zorgen dat je brievenbus goed gesmeerd is. Dan gaat deze in ieder geval al open wanneer de post ertegen gehouden wordt.

Marktkooplui… pfoeh!

Als bouwvakker, chauffeur en postbezorger kun je in veel gevallen nog flink verplaatsen, lopend dan wel rijdend. Als marktkoopman sta je stil in een kraam van een paar meter breed. Die voetjes zijn verkleumd na een uurtje op de markt. En wanneer je gaat zitten, koel je alleen nog maar verder af. Het positieve is wel, dat je als marktverkoper de hele dag (leuke) gesprekken hebt, daar word je vast wat warmer van. En dat hete voetenbad aan het eind van de dag is ook echt iets om naar uit te kijken.