Een bedenktijd bij je zakelijk energiecontract is de periode waarin je kunt besluiten om alsnog je contract te annuleren. De bedenktijd gaat in op het moment dat je van de energieleverancier een bevestiging hebt ontvangen van je nieuwe energiecontract. Ga er echter niet vanuit dat iedere zakelijke energieleverancier een bedenktijd aanbiedt.

Voor het annuleren van je zakelijk energiecontract kun je meerdere redenen hebben. Bijvoorbeeld  omdat je een beter aanbod bent tegengekomen nadat je ‘ja’ hebt gezegd op het eerdere aanbod. De bedenktijd is dan een uitkomst, omdat je in deze periode kosteloos het zakelijk energiecontract annuleert. Doorgaans duurt de bedenktijd veertien dagen.

Niet elke leverancier hanteert een bedenktijd

Bij particuliere klanten hoort standaard een bedenktijd bij het energiecontract. Het is zelfs wettelijk verplicht door de overheid. Bij zakelijke klanten is dit een ander verhaal. De meeste zakelijke energieleveranciers bieden een bedenktijd aan, maar enkele leveranciers ook weer niet. De regels voor de particuliere energiemarkt worden dus niet één op eén overgenomen door de zakelijke energiemarkt. Hoe achterhaal je of je contract een bedenktijd heeft?

Controleer de voorwaarden op een bedenktijd

Of je zakelijk energiecontract een bedenktijd heeft en hoe lang deze duurt, staat in de voorwaarden van je contract. Neem deze dus door voordat je eventueel het energiecontract annuleert anders kost het je mogelijk veel geld.

Stel dat je annuleert terwijl je geen bedenktijd hebt (of je annuleert buiten je bedenktijd) dan betaal je waarschijnlijk een opzegvergoeding. De energieleverancier heeft namelijk al gas en stroom voor je bedrijf ingekocht en vraagt hiervoor een onkostenvergoeding.

Annuleren met opzegvergoeding

In sommige situaties kan het lonen om het energiecontract te annuleren buiten de bedenktijd of als je helemaal geen bedenktijd hebt. Als bijvoorbeeld blijkt dat je een contract voor meerdere jaren met erg hoge leveringstarieven hebt afgesloten. Het kan voordeliger zijn om een opzegvergoeding te betalen en daarna een contract met scherpe tarieven aan te vragen dan jarenlang de hoge tarieven te betalen. In dit geval weegt het bedrag van de opzegvergoeding sterk op tegen de kosten van het dure energiecontract. Reken dit van tevoren goed uit of laat je adviseren door een zakelijk energiespecialist.   

Annulering voorkomen

Het beste is uiteraard als je een zakelijk energiecontract hebt afgesloten waarmee je vanaf het begin af aan tevreden bent. Voor veel ondernemers heeft de tevredenheid te maken met de prijs. Doorgaans vind je een voordelig energiecontract met scherpe tarieven met name via een online zakelijk energievergelijker.

Via een energievergelijker wordt namelijk het aanbod van alle zakelijke energieleveranciers op één plek vergeleken waardoor zij het scherpste actie-aanbod presenteren. Op basis van je gegevens en verbruik staat het beste aanbod voor jou op nummer één. Dus wil je zeker zijn van een scherp energieaanbod dat je niet hoeft te annuleren vergelijk dan zakelijke energie via een online vergelijker.