Werk is meestal niet je favoriete bezigheid. Als je werk doet dat voelt alsof je je hobby aan het uitoefenen bent, is dat natuurlijk geweldig, maar zo makkelijk is het helaas niet voor iedereen. Voor de meeste mensen is het weekend de leuke tijd waarin je zelf kan beslissen wat je doet en is doordeweeks de tijd dat je moet werken, een verplichting dus. Daarbij komt dat werk ook nog een veel energie en tijd van ons vraagt. Bovendien kan werk natuurlijk veel stress veroorzaken, die burn outs komen namelijk niet uit het niets op zetten. Zodoende is het belangrijk om meer te proberen te genieten van je werk en vooral genoeg rust te nemen en andere maatregelen te nemen om teveel stress te voorkomen. In deze blog leg ik uit hoe je dat kan doen.

Lunch

Allereerst is het erg belangrijk om goed je lunchtijd te gebruiken. Als je het erg druk hebt op je werk is het natuurlijk erg verleidelijk om snel wat eten naar binnen te werken terwijl je op de computer verder gaat met je vele taken. Echter is lunch juist de tijd die bedoelt is om rust te nemen. Door rust te nemen kan je daarna namelijk weer effectiever aan de gang. Gebruik dus je volledige pauze en neem een goede maaltijd. Verder kan het ook helpen om wat frisse lucht te nemen en een stukje buiten te gaan lopen. Je zit immers de rest van de dag al stil, laat de pauze dus juist een afwisseling hier op zijn.

Kleding

Iedereen wil er natuurlijk mooi uit zien op zijn werk. Per werk verschilt het natuurlijk hoe netjes je er uit moet zien. Echter is het wel belangrijk dat jij kleding aan trekt waar jij jezelf lekker in voelt. Trek bijvoorbeeld niet die broek aan die eigenlijk net te strak zit. Dan heb je namelijk de hele dag stress dat je uit je broek kan scheuren of voel je de randjes in je huid snijden. Je hebt al genoeg energie nodig om je werk te kunnen doen, verspil dus geen energie aan onnodige irritatie hierdoor. Zelfs vind ik de overhemden van Tommy Hilfiger erg lekker zitten.

Na het werk

Probeer als je klaar bent met werk alle taken en verplichtingen echt los te laten. Het helpt namelijk niet om je hier nog thuis zorgen over te maken. De avond is namelijk de periode dat je goed voor jezelf moet zorgen zodat je na de nachtrust weer voldoende bent opgeladen om weer aan het werk te kunnen gaan. Hou dus de werklaptop gesloten thuis en ga ook niet je werkmail checken voordat je gaat slapen. Ga lekker uitgebreid koken of ga naar de sportschool. Verder is nachtrust natuurlijk belangrijk, probeer dus ten minste 8 uur per nacht te slapen. Daarnaast helpt het om 20 minuten voordat je gaat slapen niet meer naar beeldschermen te kijken, dus spendeer deze tijd bijvoorbeeld liever om een boek te lezen of een warme douche te nemen.