Hoe komt het dat je kat de ene dag heel rustig is en de volgende dag juist heel gestresst? Dit heeft alles te maken met de verspreiding van feromonen. In dit artikel geef ik je een spoedcursus over katten en feromonen, zodat jij voortaan rustig naar je werk kan gaan.

Wat zijn feromonen?

Feromonen zijn de natuurlijke ‘geurboodschapper’ van de kat: het zogenaamde gezichtsferomoon. Dit feromoon komt bij katten vrij via klieren in de kop. Bij katten is het heel duidelijk wanneer zij feromonen verspreiden. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer zij hun kop langs je been of meubels wrijven. Bij katten betekent dit: dit is mijn territorium. In deze ruimte voelt hij zich veilig en vertrouwd. Het zijn als het ware ‘feel good-signalen’ die de kat helpen om stressvolle situaties te doorstaan en zich op zijn gemak te voelen.

Als een kat gestresst is of ziek, is het mogelijk dat hij stopt met het verspreiden van feromonen. Hierdoor voelt de kat zich niet meer vertrouwd of prettig en dat leidt tot ongewenst gedrag zoals krabben of in huis plassen of sproeien. Maar wat kun je hier tegen doen?

Feliway: de feromoonboost

Een heel simpele manier om je kat te kalmeren, is door Feliway te gebruiken. De producten van Feliway bevatten een imitatie van dit feromoon. Je kunt deze producten gebruiken in diverse situaties. Wanneer jouw kat de omgeving besproeit, is de verdamper van Feliway erg geschikt. Plaats deze in een stopcontact in de kamer waar jouw kat sproeit. Een andere ondersteundende optie is de spray welke je kunt sprayen op specifieke plekken waar je kat sproeit. Ook bij verbouwingen of verhuizingen is de verdamper de beste optie.

Bij krabben en een bezoek aan de dierenarts is de spray van Feliway een uitkomst. Spray de plekken waar je kat krabt in huis om je kat een veiliger gevoel te geven. Hetzelfde geldt voor een dierenarts bezoek, spray in dit geval de transportbox.

Heb je meer katten?

Recent is ook een nieuwe variant op de markt gekomen: Feliway Friends. Dit Feliway product is bedoeld om meerdere katten in huis in vrede samen te laten leven. Het bevat een feromoon genaamd  Cat appeasing Pheromone (C.A.P). Dit wordt door de moederpoes verspreid wanneer zij kittens heeft om een veilig gevoel en een onderlinge band te creëren. Dit product is te gebruiken wanneer je kat staart, blokkeert, vecht, andere katten achterna zit en conflicten met of zonder sproeien. Met de Feliway producten kun je heel effectief het onrustige gedrag van je kat verminderen!