De Nederlandse vlag heeft een hele geschiedenis. Het gaat terug tot voor 1572, wanneer de middeleeuwen net afgelopen zijn. De oudst bekende tekening van de Nederlandse vlag stamt uit 1575, in 1579 werd het ‘oranje-wit-blauw’ de officiële vlag van Nederland, de prinsenvlag. De vlag heeft dus niet altijd rood in zich gehad, maar wat was daar de reden van en hoe ging het verder met de geschiedenis van ons Hollandse glorie? Lees het in dit blog.

Nederlandse vlag: oranje-wit-blauw

In 1579 was de Nederlandse vlag dus oranje-wit-blauw, naar Willem van Oranje. Logisch, lijkt me, maar wanneer en waarom heeft de vlag rood in zich gekregen? Daarvoor moeten we een stukje verder in de geschiedenis. In 1652 werd de vlag namelijk verboden en een jaar later vervangen. Het werd rood in plaats van oranje, hoewel de reden daarvan niet écht bekend is. Het gerucht gaat dat het iets te maken heeft met een conflict tussen orangisten (prinsgezindheid) en staatsgezinden (mensen die tegen het Spaanse gezag waren). Uit onderzoek is echter gebleken dat de marine tussen 1588 en 1630 nog steeds de oranje-wit-blauwe Nederlandse vlag heeft gevoerd.

Officieel rood-wit-blauw als Nederlandse vlag

Het is nog niet eens zo gek lang geleden dat koningin Wilhelmina zei dat de officiële kleuren van de Nederlandse vlag rood, wit en blauw zijn. Zij deed dat op 19 februari 1937, dus nog niet eens een eeuw geleden. Na de Tweede Wereldoorlog werd dit nog specifieker gemaakt: Vermiljoen (rood), Wit en Kobaltblauw.

Koninklijke verbondenheid

Eigenlijk jammer dat het oranje in de vlag is veranderd naar rood. Oranje heeft toch een link met het koninklijk huis, en de meeste Nederlanders zijn wel op de oranjes gesteld. Daarom gebruiken Nederlanders bij feestelijke gelegenheden ook een oranje wimpel als extra versiering bij de Nederlandse vlag.

Een andere kant van het oranje in de oorspronkelijke vlag, is helaas negatief. In de jaren ’30 kwam de NSB op, welke graag gebruik wilden maken van de oranje-wit-blauwe vlag. Tegenwoordig wordt de vlag die oranje-wit-blauw is dan ook geassocieerd met de oorlog, dus wat dat betreft is het wel goed dat de Nederlandse vlag is veranderd van kleur.

Restricties aan de Nederlandse vlag

Hoe nationalistisch we ook zijn, er zijn (helaas) restricties verbonden aan het voeren van de vlag van Nederland. Dit zijn zogenoemde ‘vlaginstructies’. Je mag de vlag alleen (in bepaalde toestand) voeren bij bijvoorbeeld verjaardagen van een van de leden van het koninklijk huis, dodenherdenking en bevrijdingsdag. Hoe het ook zij, we kunnen gelukkig genieten van de horizontale nationale kleuren!