Ieder jaar weer neemt de overheid de energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE) onder de loep. Dit zijn twee heffingen die de overheid over het zakelijk energieverbruik heft. Dit jaar, in 2019, stijgt die energiebelasting fors. Waarom en hoeveel de belastingen stijgen, leggen we je uit in dit artikel.

De belangrijkste reden waarom je belasting over je zakelijk gas en stroom betaalt, is voor het milieu. Energieverbruik gaat namelijk samen met de uitstoot van CO2 en dit is vervuilend voor het milieu. Deze reden en het feit dat we aan klimaatdoelstellingen moeten voldoen, zorgt dat we in Nederland als taak hebben om de CO2-uitstoot te verminderen. Een methode van de overheid is door twee belastingen te heffen over ons energieverbruik. 

Twee soorten overheidsheffingen

De energiebelasting is door de overheid ooit ingevoerd om ervoor te zorgen dat we in Nederland zuinig omgaan met gas en stroom. De verwachting was (en is nog steeds) dat we minder energie verbruiken als over iedere kWh stroom en m3 gas een taks wordt geheven.

De Opslag Duurzame Energie (ODE) betalen we sinds 2013. Ook dit is een bedrag dat je over iedere verbruikte kWh en m3 betaalt. De opbrengsten zijn bedoeld om de transitie naar duurzame energie te stimuleren. Dit doet de overheid door bijvoorbeeld het geld dat de ODE opbrengt, beschikbaar te stellen voor de subsidie de SDE+. Als bedrijf kun je deze subsidie aanvragen op het moment dat je wilt investeren in de opwek van groene stroom zoals windenergie of zonne-energie.

Klimaat

Nederland heeft, zoals hierboven al opgenoemd is, klimaatdoelstellingen. Die houden onder andere in dat de CO2-uitstoot omlaag moet. Dit is mede afhankelijk van ons energieverbruik en het verbruik hangt weer samen met de hoogte van onze energierekening. Dus zijn de belastingen in 2019 gestegen.

Tegelijkertijd is de Vermindering Energiebelasting (VEB) verlaagd met € 51,- (ex btw.). Dit bedrag van in totaal 257,54  krijg je terug van de overheid, omdat gas en stroom een eerste levensbehoefte zijn.

Hoeveel betaal je als ondernemer uiteindelijk meer aan belastingen? Dat hangt af van wat voor type ondernemer je bent. Hieronder geven we twee voorbeelden. De bedragen zijn exclusief btw en inclusief VEB.

  • Voor een ondernemer met een klein verbruik stijgen de overheidsheffingen met ruim € 163,-. Dit geldt bijvoorbeeld voor een sieradenwinkel in de Kalverstraat.
  • Voor een ondernemer met een groter verbruik stijgen de overheidsheffingen met € 922,-**. Bij zo’n type ondernemer kun je denken aan een bakkerij.

De belasting op gas stijgt meer dan op stroom, want de overheid wil dat we in de toekomst minder tot geen gas meer gaan verbruiken. Gas wordt gezien als een vervuilendere energiebron dan stroom. Voor de eerste 10.000 verbruikte kWh stroom daalt de energiebelasting daarom zelfs enigszins. 

Kun je de stijging voorkomen?

De stijging van de energiebelasting en ODE geldt voor iedere ondernemer. Je ontkomt er niet aan. Je kunt natuurlijk besluiten om van het gas af te gaan zodat je alleen elektriciteit verbruikt en geen heffingen meer over je gasverbruik betaalt. Dit vraagt echter wel om een behoorlijke investering. 

Een andere goede optie is dat je scherp bent op wat je betaalt aan het leveringstarief voor je gas en stroom. Dit is het tarief dat je aan de energieleverancier betaalt en waar je wel invloed op hebt. Dé manier om aan scherpe actietarieven te komen, is met mkb energie vergelijken. Het aanbod van alle energieleveranciers wordt op snelle wijze met elkaar vergeleken. Vervolgens krijg je een duidelijk overzicht met het voordeligste aanbod voor jouw bedrijf bovenaan. Zo weet je zeker dat je niet onnodig teveel betaalt.       

* Deze stijging hoort bij een energieverbruik van 6.500 kWh stroom en 2.000 m3 gas.
** Deze stijging hoort bij een energieverbruik van 50.000 kWh stroom en 8.000 m3 gas.